Artykuły i poradniki

Wapń

Jeden z niezbędnych makropierwiastków w organizmie. 99% wapnia znajduje się w kościach, a tylko 1% w płynach ustrojowych.

Proces wchłaniania się wapnia zachodzi przede wszystkim w jelicie cienkim i zmniejsza się wraz z wiekiem.

Wapń jest niezbędny do prawidłowego rozwoju kości i zębów oraz reguluje prawidłową pobudliwość układu nerwowo-mięśniowego.

Najbardziej obfitym w wapń źródłem pokarmu jest mleko oraz jego przetwory.

Źródło:

  1. Gertig H. et al. Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu. Wydawnictwo Lekarskie PZWL 2007; 186-193.
Spis treści
Polecane

Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie, oraz informacje dotyczące stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.